Stomia, a stosowanie odpowiedniej diety – co i kiedy jeść?

Stomia to zabieg chirurgiczny, który polega na wprowadzeniu ujścia jelita grubego – kolostomia lub do jelita cienkiego – ileostomia, przez poszczególne powłoki brzuszne, na zewnątrz brzucha. Do stomii zostaje przytwierdzony woreczek, do którego to są odprowadzane niestrawione resztki codziennego pokarmu. Niezwykle ważne jest, aby chory po wykonaniu zabiegu stosował odpowiednią dietę, która to umożliwi mu poprawne funkcjonowanie bez jakichkolwiek powikłań. Jak długo dochodzi się do siebie po operacji jelita grubego?

Stomia – na czym polega operacja jelita grubego?

Jelito grube wchodzi w skład przewodu pokarmowego. Znajduje się ono między jelitem cienkim, a odbytem. Jelito grube jest odpowiedzialne za wchłanianie wody, elektrolitów, soli mineralnych oraz prawidłowe formowanie kału.

Niemniej często się zdarza, że w obrębie jelita grubego dochodzi do poważnych zmian czy uszkodzeń i wówczas to nie jest ono w stanie poprawnie funkcjonować. Poważne schorzenie występujące w obrębie jelita grubego bardzo często objawia się obecnością krwi lub śluzu w stolcu oaz w widocznych zmianach w konsystencji oddawanego stolca. U chorego bardzo często dochodzi także do zaburzeń rytmu wypróżnień, wzdęć oraz uporczywych bóli brzucha. Ponadto może pojawić się u niego anemia oraz znaczny spadek ciała. W takiej sytuacji warto czym prędzej udać się do lekarza, bowiem szybka diagnoza pomaga na wdrożenie skutecznego leczenia.

Co można jeść po operacji jelita grubego?

Wskutek poważnej choroby jelita grubego czy też cienkiego bardzo często konieczne staje się wyłonienie stomii, a więc sztucznego odbytu, co jest ogromnym przeżyciem zarówno dla chorej osoby, jak i jego bliskich.

Po wykonaniu zabiegu może dojść do różnych zaburzeń w pasażu jelitowym. Bardzo często występują biegunki oraz wzdęcia. Aby skutecznie uniknąć tych uciążliwych dolegliwości konieczne jest stosowanie odpowiedniej diety, która to powinna być przede wszystkim lekkostrawna.

Po wyjściu ze szpitala każda osoba po zabiegu powinna prawidłowo odżywiać się. W pierwszym okresie rekonwalescencji, kiedy chory może już przyjmować pokarmy doustnie, dieta powinna być płynna, natomiast w kolejnym etapie może zostać zmieniona na dietę niskoresztkową.
Chory powinien znacznie ograniczać spożywanie tłuszczy oraz cukrów prostych. Dieta powinna być zawsze indywidualnie dostosowana do pacjenta, z uwzględnieniem jego wieku oraz masy ciała.

W okresie rekonwalescencji niezwykle ważna jest dostarczanie organizmowi dostatecznej ilości białka, które to przyczynia się do szybszego powrotu do zdrowia. Z kolei błonnik pokarmowy należy wprowadzać stopniowo.
Chory powinien każdego dnia spożywać od 5 do 6 niewielkich posiłków dziennie, w odstępie około 2–3 godzin. Warto pamiętać o tym, aby ostatni posiłek spożywać około 2–3 godziny przed snem.

Dieta powinna być zawsze odpowiednio zbilansowana. Jeśli lekarz pozwoli na spożywanie produktów lekkostrawnych, to wówczas można wprowadzić do diety:

– chude gatunki mięs
– drobne kasze,
– jasne pieczywo pszenne,
– chude ryby
– niskotłuszczowe przetwory mleczne.
– starte lub ugotowane warzywa i owoce
– jaja gotowane na miękko

Poszczególne potrawy powinny być tradycyjnie gotowane w wodzie lub na parze. Dopuszczone jest także pieczone w folii, a niedopuszczalne jest spożywanie potraw smażonych na tłuszczu oraz pieczonych czy duszonych z wcześniejszym obsmażaniem.

Ograniczone powinno być także spożywanie produktów wzdymających, które to są bogate w błonnik pokarmowy. Niewskazane są także produkty wędzone oraz ostro przyprawione. Ponadto konieczne jest wyeliminowanie z codziennej diety produktów wysoko – przetworzonych, wśród których można wymienić: ciasta, chipsy, parówki, dania typu instant.

Nie polecane są również żółte sery oraz tłuste twarogi i mięsa oraz razowe, pełnoziarniste pieczywo. Z kolei pestki oraz orzechy chory może próbować spożywać w formie zmielonej, niemniej nie każda osoba po zabiegu toleruje te produkty.

Ponadto niezwykle ważne jest, aby każdego dnia chory wypijał około dwóch litrów płynów dziennie, najlepiej w formie wody niegazowanej pomiędzy poszczególnymi posiłkami.

Jak długo stosować dietę po operacji jelita grubego?

Operacja jelita grubego jest poważnym zabiegiem chirurgicznym, zatem podczas okresu rekonwalescencji należy bezwzględnie stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego i w związku z tym spożywać tylko i wyłącznie zalecane przez niego produkty spożywcze.

Niemniej stosowanie długotrwałej diety po operacji jelita grubego posiada również istotne wady. Stosowanie diety ubogiej w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy oraz składniki mineralne może bowiem doprowadzić do złego samopoczucia. Niedostarczanie nieodpowiedniej ilości energii oraz składników odżywczych w krótkim okresie czasu zazwyczaj nie stanowi problemu, niemniej znacznie dłuższe niedobory mogą prowadzić do znacznego niedożywienia i w związku z tym do pogarszania się ogólnego stanu zdrowia. Aby tego uniknąć niezwykle ważne jest wprowadzenie do codziennej diety odpowiednich suplementów pod postacią tak zwanych nutridrinków.

To, jak długo pacjent dochodzi się do siebie w dużej mierze jest uzależnione od tego, jaka była przyczyna zabiegu jelita grubego. Jeśli u chorego została wykonana tradycyjna resekcja jelita, która to jest zabiegiem mocno inwazyjnym, to wówczas powrót do pełnej sprawności fizycznej może zająć nawet do sześciu tygodni.

Natomiast w przypadku wykonywania zabiegów laparoskopowych okres rekonwalescencji jest znacznie krótszy. Wówczas ro zazwyczaj kilka dni po zabiegu chory może samodzielnie wchodzić po schodach, umyć się, prowadzić samochód oraz wykonywać wiele innych czynności, które to w znaczny sposób nie obciążą jego organizmu.

Trudno jednoznacznie określić jak długo po wykonaniu zabiegu jelita grubego należy stosować rygorystyczną dietę. Nie ma bowiem wyznaczonego czasu i zazwyczaj jest on uzależniony od samopoczucia chorego. Ogólnie przyjmuje się, że specjalną dietę po resekcji jelita grubego należy przestrzegać przez okres co najmniej od dwóch do ośmiu tygodni. Wprowadzanie do diety poszczególnych produktów żywieniowych powinno być zawsze konsultowane z dietetykiem oraz lekarzem prowadzącym.

Zobacz także :

Jak często zmieniać worek stomijny ?

Stomia – kiedy zbieg, powikłania i właściwa higiena i pielęgnacja

Stomia i co dalej ?

E-zlecenie – Jak zrealizować nowy wniosek ?

Wybieramy pieluchomajtki dla dorosłych.

Dodaj komentarz