darmowa dostawa | szybka realizacja | bezpłatna pomoc

Uwaga! Z uwagi na prace serwisowe, mogą wystąpić problemy z wyliczeniem refundacji. W razie problemów zachęcamy do składania zamówień telefonicznych. Za utrudnienia przepraszamy. Robimy wszystko, aby udoskonalić proces realizacji zleceń NFZ.

nfz

Realizacja zleceń za marzec możliwa tylko do 31.03.2021, 23:59

info@ortomedico.pl

Dieta w stanach zapalnych jelita grubego – co jeść, a czego unikać?

partial view of woman holding paper made large intestine on grey background

Zapalenia jelita grubego powodują problemy z prawidłowym trawieniem. Właśnie dlatego w ich przebiegu bardzo duże znaczenie ma właściwa dieta, które nie będzie powodowała zaostrzenia objawów chorobowych i może pomóc w utrzymaniu zdrowia całego organizmu. Jaka dieta przy stanach zapalnych jelit jest najlepsza?

Jaką rolę ma dieta w zapaleniach jelita grubego?

Dieta ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Jest ona również bardzo istotna wtedy, gdy dochodzi do stanów zapalnych jelit, na przykład jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy choroba Leśniowskiego-Crohna, które są najczęściej diagnozowanymi nieswoistymi zapaleniami jelit.

Właściwa dieta w zapaleniach jelita grubego spełnia kilka istotnych funkcji:
Umożliwia osłabienie objawów choroby
Dieta pozwoli na zmniejszenie podrażnień jelit oraz pomoże w ich naturalnej regeneracji. W rezultacie redukuje nieprzyjemne objawy, między innymi bóle brzucha, biegunki.

Przedłuża okres remisji zapalenia
Remisja to okres, gdy dochodzi do wyciszenia się objawów dolegliwości. Za pomocą odpowiedniej diety można uzyskać dłuższe okresy remisji zapaleń jelit oraz zapobiegać powodowanym przez nie powikłaniom.

Pomaga w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała
Nie można zapominać również o kwestii jak chore jelita a tycie. Osoby ze schorzeniami jelita grubego narażone są na niedożywienie, dlatego też mają one trudności w przybieraniu na wadze. Właściwie dobrana dieta umożliwia wtedy uzyskanie odpowiedniej masy ciała.

Co jeść przy zapaleniu jelita grubego?

Dobranie właściwej diety u osób z nieswoistymi zapaleniami jelit ma szczególne znaczenie. Co jeść przy zapaleniu jelita grubego, aby zredukować objawy i zapobiegać ich nawrotom?

Przede wszystkim dobra dieta przy zapaleniach jelita grubego powinna być:

  • lekkostrawna
  • wysokokaloryczna
  • bogata w białka

W przypadku silnych dolegliwości dieta powinna składać się z pokarmów rozdrobnionych, półpłynnych albo płynnych, by nie obciążać nadmiernie układu pokarmowego.

W przypadku złagodzenia objawów choroby można stopniowo wprowadzać kolejne pokarmy.

Należy natomiast unikać pokarmów, które podrażniają jelita i mogą wywołać rzut choroby. Są to przede wszystkim potrawy ciężkostrawne, nadmiernie tłuste, smażone na tłuszczu. Należy również unikać słodyczy, fast-foodów oraz pokarmów, które są wysokoprzetworzone.

W okresie zaostrzenia objawów chorobowych nie zaleca się również spożywania produktów bogatych w błonnik.

Produkty zalecane i odradzane przy nieswoistym zapaleniu jelit

Choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego a dieta – jakie produkty są najbezpieczniejsze dla osób chorujących na nieswoiste zapalenia jelit, a jakich powinno się unikać?

Produkty zalecane przy nieswoistych zapaleniach jelit:

  • obrane i ugotowane warzywa, na przykład ziemniaki, marchewka, pietruszka
  • obrane i ugotowane owoce, na przykład jabłka, morele, banany, maliny
  • chude, gotowane lub pieczone mięsa, na przykład kurczak, indyk, królik
  • chude wędliny
  • gotowane lub pieczone ryby, na przykład dorsz, sola, leszcz, sandacz
  • biały ryż
  • kasza manna
  • białe pieczywo
  • bulion, rosół
  • galaretki z owoców
  • kisiele
  • mleko oraz nabiał, gdy nie powodują nieprzyjemnych objawów, na przykład twaróg, serki twarogowe
  • oleje roślinne
  • gotowane jajka na miękko
  • duża ilość wody

W okresie remisji można poszerzyć dietę o dodatkowe produkty jak:

  • kiszonki, na przykład kapusta kiszona, ogórki
  • strączki
  • płatki owsiane, jęczmienne
  • warzywa zielone, na przykład szpinak, sałata

Produkty wykluczane przy nieswoistych zapaleniach jelit:

  • gruboziarniste pieczywo
  • gruboziarniste kasze
  • określone rodzaje owoców, na przykład gruszki, czereśnie, wiśnie, śliwki
  • wzdymające warzywa, na przykład kapusta
  • tłuste mięsa
  • tłuste wędliny
  • sery żółte, pleśniowe, topione
  • jajka smażone i jajka gotowane na twardo
  • ostre przyprawy
  • mocna kawa i herbata
  • napoje gazowane
  • słodycze
  • fast-foody

W przypadku zapaleń jelit odpowiednie żywienie ma zatem duże znaczenie. Dzięki właściwie dobranej diecie można zredukować nieprzyjemne dolegliwości i wydłużyć czas bez odczuwanych objawów.

 

Treści zawarte w serwisie ortomedico.pl mają wyłącznie cel informacyjny, edukacyjny. Nie zastępują one konsultacji użytkownika z lekarzem. Każdą kwestię opisaną w naszym serwisie należy skonsultować z lekarzem. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie.

Telefoniczna realizacja zlecenia NFZ